Temps enrere vaig començar a escriure reflexions en un blog personal, allò de pensar en veu alta. Amb el temps i per la meva afició a la fotografia s'ha anat transformant en un espai on comparteixo els meus treballs fotogràfics.

dijous, 18 d’agost del 2011

Viure berber

Caminar amb un objectiu fixat i fer un reportatge fotogràfic és pràcticament  incompatible: o fas una cosa o l'altre. Malgrat això vaig intentar recollir algunes pinzellades dels pobles berbers i de la seva gent durant un trekking per l'Alt Atles marroquí.


Travessant el poblat - Foto Juanki
Al marge de portes, finestres, línies elèctriques i demès he volgut incorporar les persones, amb la dificultat que comporta recollir escenes amb la màxima espontaneïtat. La població en general no esta predisposada a que li facin fotografies -suposo que som molts els occidentals que hi hem anat a fer el mateix- ara bé,  si afluixes 4 calerons, les coses canvien ...

Aït Aissa


Ferratge pels animals


"Visto lo visto" hi havien moltes més possibilitats d'imatges.  El resultat és millorable, però crec que prou satisfactori per tal de publicar-ho, així que ......


Berbers

La paraula berber que sovint s'usa per a referir-se a aquest poble prové de la paraula llatina barbarus (bàrbar), mentre que el poble mateix s'autoanomena amazigh (persona lliure, en plural imazighen).

Els berbers són un poble del nord de l'Àfrica que habiten en grups compactes, generalment a la muntanya, al Marroc (Rif, Atles i Sus) i a Algèria (Cabília, Aurès, Mzab i Ahaggar), però també a Tunísia, Líbia, Egipte, Mali, Níger i algunes tribus a Mauritània, el Txad i Burkina Faso. Rarament són nòmades -llevat de grups com els tuareg-, habiten generalment en cases de tipus mediterrani amb terrassa i, els de l'interior, en tendes de planta quadrangular.

M'zzik


Els berbers no han demanat mai autonomia política, però sí el reconeixement de la seva cultura com a part integrant dels estats que la formen. Tant sols al Marroc hi ha un Haut-Commissariat à l'amazighité amb competències per a desenvolupar l'ensenyament en amazigh, però es tracta d'una mesura político-administrativa.

El seu origen resta pel moment desconegut, gràcies a les restes arqueològiques es pot afirmar que els amazics estan presents en el territori on es troben avui des de la més remota antiguitat. Per tant, se'ls considera la població autòctona del nord d'Àfrica.





dilluns, 8 d’agost del 2011

Final

Diumenges i dissabtes de juny i juliol. Onze dies d'agost -desplaçaments inclosos- per l'Alt Atles que acaben amb el Jbel Oukaïmeden (3.273 m), una "espantada legal" i el retorn a la civilització urbana, al dia a dia.

Jbel Oukaïmeden per Tizi n'ou Addi

Massis del Toubkal amb el Ras i el Timezguide

Darrera baixada

Les altres entrades de la ruta:

Ha valgut la pena ....


dilluns, 1 d’agost del 2011

4.734

4.734 metres de desnivell acumulat de Mzik - Refugi del Toubkal - Djebel Toubkal (4.167) i retorn a Mzik als que cal afegir-ne 1.763 pels que varen fer el Ras (4.083) i el Timezguide (4.089).

Sort dels 1.400 de baixada .....

Parada refrescant en l'aproximació 

Refugi del Toubkal

Primera vista del pic del Toubkal des del coll

Vista del Ras i del Timezguide

Toubkal 4.1067 m.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...